13 juni 2016

Agoria: “Economische positie van onze hoofdstad versterken, niet afbreken”

Zeven op de tien Brusselse technologiebedrijven ondervindt hinder van de herhaalde stakingen van de openbare diensten, zo blijkt uit een enquête van Agoria: “Personeel raakt niet op het werk, meetings en events worden afgelast en klanten haken af.” 63 procent van de bedrijven spreekt van een negatieve impact op zijn omzetcijfer. “Vooral de acties bij het spoor en eerder de luchthaven zorgen voor onzekerheid en versterken de negatieve perceptie van een onbereikbare stad,” zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. “En dat komt dubbel hard aan, zo kort na de vreselijke aanslagen van 22 maart en de problemen met de tunnels. Nochtans doen de meeste mensen uit de overheids-, bedrijfs- en socioculturele wereld veel moeite om deze stad met positieve acties weer sterker te maken. Wij houden van Brussel en hopen dat iedereen mee werkt om Brussel weer positief op de kaart te zetten.”

De politie die oproept de hoofdstad te vermijden omwille van vakbondsbetogingen, spoorstakingen die meer auto’s de weg opjagen, internationale bezoekers die vast zitten door stakingen op de luchthaven en het openbaar vervoer, problemen met de postbedeling, … het is niet bepaald imagoversterkend en het schaadt de economie. Met name Brussel lijdt hier momenteel onder. “Imagocampagnes om ons land en Brussel te promoten, hebben weinig nut als het openbaar vervoer en andere publieke diensten plat liggen,” zegt Floriane De Kerchove van Agoria Brussel. “96 procent van de ondervraagde bedrijven spreekt van een verdere verslechtering van het imago van Brussel door de voorbije en aangekondigde acties van een bepaald deel van de overheidsvakbonden. 

Bedrijven zoeken alternatieven voor Brussel

En dat heeft gevolgen: 63 procent merkt een omzetdaling en dat kan bij een langere periode ook negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid betekenen, zo geeft de helft van de bedrijven aan. Ook worden er steeds meer alternatieven gezocht voor Brussel als locatie voor meetings en events of als standplaats. “40 procent van de bedrijven laat weten dat de herhaalde sociale acties een impact kunnen hebben op de wil om in het Brussels gewest te blijven. Dit wil niet zeggen dat de huidige acties kunnen leiden tot een vertrek, maar het aspect van zekerheid en bereikbaarheid speelt voor Brussel een steeds belangrijkere rol bij het nemen van investeringsbeslissingen. Een economisch goed draaiende stad heeft nood aan voorspelbaarheid en bereikbaarheid.”

“Brussel heeft erg veel troeven om een sterke economie te herbergen. Laten we nu samenwerken om de economische positie van onze stad te versterken, niet af te breken,” besluit Lambotte.