De machinerichtlijn beoogt het elimineren van veiligheids- en gezondheidsrisico's. Om R&D-managers, projectmanagers en ontwerpers in staat te stellen staat elektronische besturingssystemen met een veiligheidsfunctie op een correcte manier te ontwerpen en te valideren organiseren Agoria en Sirris een eendaagse opleiding.

Doelstelling

Na afloop van de vorming begrijpen de deelnemers:

  • De veiligheids- en gezondheidseisen bij het ontwerp en de wijziging van elektronische besturingssystemen,
  • de manier om een veiligheidsfunctie behoorlijk te dimensioneren,
  • de voornaamste normatieve referentiesystemen over dit onderwerp.

Programma

  • Ontwerpen van veiligheidsfuncties rekening houdend met de geldende normen (EN IEC62061 en EN ISO13849-1).
  • Het verband tussen de risico's en het besturingssysteem.
  • De categorieŽn van besturingssystemen.
  • Enkele voorbeelden van veiligheidsfuncties (noodstop, immateriŽle barriŤre, detectie en vergrendeling van de beschermende elementen, radardetectie, enz).
  • Na de theoretische kant wordt de mogelijkheid geboden om verschillende software tools die beschikbaar zijn, uit te proberen.

De belangrijkste normen voor de machinebouw worden uitgebreid en praktisch behandeld op tweevoudige wijze nl. een theoretische kanttekening gevolgd door een praktische invulling.

De norm EN IEC62061 "Veiligheid van machines - Functionele veiligheid van veiligheidsgerelateerde elektrische, elektronische en programmeerbare elektronische besturingssystemen" is een sectorspecifieke norm voor de machinebouw. Deze norm bespreekt het ontwerpen en realiseren van veiligheidsrelevante elektrische stuurkringen van machines. De scope van de norm is van toepassing op de volledige levenscyclus van de ontwerpfase tot en met de buitengebruikstelling van de machine. Centraal in deze norm staan de methodes ter bepaling van de kwantitatieve en kwalitatieve eigenschappen van deze veiligheidsgerelateerde stuurkringen.

Eind 2011 werd de norm EN 954-1 vervangen door EN ISO13849-1 "Veiligheid van machines - Onderdelen van besturingssystemen met een veiligheidsfunctie". De afschaffing van deze norm brengt een totaal andere manier van denken met zich mee. De deterministische aanpak moet plaats ruimen voor een meer probabilistische benadering van de veiligheidsrelevante componenten. In deze opleiding wordt een uitvoerige toelichting gegeven over de terugtrekking van de norm EN 954-1 en de nieuwe regels en voorschriften van zijn opvolger, de EN ISO13849-1.