Agoria is tevreden met de beslissing van de Vlaamse regering om digitale energiemeters in te voeren. “Dit is goed nieuws voor de consument en onze economie,” zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. “Met deze meters kan de energieproductie beter afgestemd worden op de energievraag en dus goedkoper worden.” De digitale meter maakt het ook mogelijk om een reeks nieuwe diensten en innovaties, zoals het aan- en uitschakelen van huishoudtoestellen of het opladen van elektrische voertuigen in functie van het elektriciteitsaanbod, via slimme netwerken te ontwikkelen. Dat kan volgens de technologiefederatie ook nieuwe jobs opleveren.


De Vlaamse regering heeft vandaag op voorstel van energieminister Bart Tommelein een beslissing genomen over de uitrol van de digitale meter. Demuynck: “Dat is een belangrijke stap in de verdere transitie van de Vlaamse energiemarkt die voor heel wat uitdagingen staat zoals  elektrisch rijden en het gebruik van meer hernieuwbare energie.”

De Vlaamse regering legt de minimale functionaliteiten van de meter zelf vast, maar bekijkt ook de marktrollen en timing bij de uitrol en dat is cruciaal voor verdere marktontwikkeling, zegt Demuynck. De consument zal in ieder geval veel meer invloed hebben op de eindprijs van zijn energie. “Digitale meters laten de keuze aan de eindgebruiker of hij zijn energieverbruik wil verslimmen en ingaat op prijssignalen: op de meter kunnen displays, apps en producten gekoppeld worden.”

Reageer op dit artikel