Meer dan helft Vlaamse technologiebedrijven verwacht door digitalisering een grote impact op businessmodel

94% van de Vlaamse technologiebedrijven noemt digitalisering een echte ‘game changer’, zo blijkt uit een enquête van Agoria. Door de snelle evoluties en opportuniteiten op het vlak van digitalisering verwacht meer dan de helft van deze bedrijven (56%) een grote invloed op het eigen businessmodel. “Digitalisering staat bijzonder hoog op de prioriteitenlijst van onze ondernemers,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. “Onze bedrijven willen klaar staan en uitgroeien tot koplopers in de digitale economie.” De Vlaamse regering kan hierbij volgens de technologiefederatie een belangrijke rol spelen met een geïntegreerde digitale agenda. Agoria doet alvast 10 voorstellen.

Inzetten op een digitale aanpak bij productontwikkeling en productie laat onze bedrijven toe heel wat nieuwe economische activiteiten te ontwikkelen. Uit de enquête van Agoria blijkt alvast dat de Vlaamse technologiebedrijven volop digitaliseren: 7 op de 10 bedrijven zegt dat digitalisering een grote impact heeft op de innovatie van zijn producten en diensten. 9 op de 10 ondernemingen geeft aan een invloed te verwachten op hun bedrijfsprocessen.

De overheid speelt een belangrijke rol in het ondersteunen en faciliteren van deze evolutie. “Een overheid moet uiteraard zelf haar dienstverlening afstemmen op de noden van de klant en gebruiker, haar processen van daaruit ontwerpen en integreren om ze zo te digitaliseren.” Hierdoor kan de overheid de kwaliteit en snelheid van haar dienstverlening verbeteren, besparen door efficiëntiewinsten en het voortouw nemen. “Daarnaast moeten we investeren in een door ICT ondersteund onderwijs, jongeren aanmoedigen te kiezen voor STEM-studierichtingen en bedrijven stimuleren in hun digitalisering en innovatie. Dit kan door regelgeving en vergunningen aan te passen en vernieuwende digitale oplossingen aan te moedigen voor maatschappelijke uitdagingen zoals gezondheidszorg, hernieuwbare energie, mobiliteit, …. ,” zegt De Pril.

Agoria roept de Vlaamse regering op werk te maken van een geïntegreerde digitale strategie die over alle beleidsdomeinen heen loopt. “Ieder beleidsdepartement voert momenteel zijn eigen ’strategie’. Meer horizontale integratie en samenwerking binnen een globaal concept is nodig.” Ook voldoende investeren in digitalisering is vereist: ”Het programma ‘Radicaal Digitaal’, dat werd aangekondigd in het regeerakkoord, heeft slechts een jaarbudget van 10 miljoen euro. Dat is onvoldoende om echt ambitieus te zijn.”

Trendsetter of volger?

De ambitie hebben om trendsetter te worden zoals de Scandinavische landen of Nederland, maakt het verschil uit tussen zelf nieuwe jobs te kunnen creëren of als volger producten en diensten in het buitenland te moeten aankopen. Agoria formuleert enkele oplossingen om bij de trendsetters te horen. De Pril: “Door een geïntegreerde strategie om te zetten in acties vang je de moeilijkheden beter op en speel je makkelijker in op de opportuniteiten. Het komend decennium zal de geschiedenis ingaan als de vierde industriële revolutie en vergt een beleid 4.0.”

“’Iedereen digitaal, digitaal voor iedereen’ is een mogelijke slogan voor Vlaanderen rond digitalisering. Want het moet ook een inclusief verhaal zijn. Iedereen in de samenleving moet de vruchten kunnen plukken van de digitalisering. Laten we daar samen aan werken,” besluit De Pril.

Agoria Vlaanderen organiseerde gisteren een event rond de digitalisering van de Vlaamse maakindustrie met sprekers als Dries Buytaert (Drupal), Peter Hinssen (serial entrepreneur), Jochim Aerts (Ridley Bikes), Peter Bal (Wabco) en Marion De Bruyne (Vlerick Business School). Alle info op www.agoria.be/businessmodels

Sorry, dit artikel is voorbehouden voor leden van Agoria. Heeft u al een login? Voer die in en lees verder.

Is uw bedrijf lid van Agoria? Vraag uw login aan en krijg toegang tot alle content op onze site. Vul het formulier in.
Is uw bedrijf geen lid van Agoria? Ontdek hier de vele voordelen van het Agoria-lidmaatschap.

Reageer op dit artikel