Drones…speelgoed of echte business?

Op 10 mei jl. organiseerde EUKA op de terreinen van C-Mine in Genk de DroneConvention 2016. Agoria was een van de structurele partners van deze tweede editie, waar meer dan 300 geïnteresseerden opdaagden. De DroneConvention brengt industrie, overheid en research rond dronetechnologie samen in een nieuw veelbelovend ecosysteem: maakindustrie, diensten- en softwarebedrijven kunnen zeker inspelen op deze ontluikende markt.

Sinds 25 april heeft Belgie een eigen dronewetgeving, die alvast een kader en startpunt biedt maar tevens open staat voor verdere evolutie en bijsturing. Intussen werkt Europa aan een Europese wetgeving tegen 2017.

Drukke en rijkgevulde dag

De ochtend begon met keynote speeches en een boeiend debat tussen industrie en overheid/wetgever. Maar liefst 23 topsprekers deelden nadien tijdens de break-outs hun inzichten over diverse thema's zoals:

 • constructie en inspectie

 • landbouw en bloementeelt

 • wetgeving en verzekering

 • evenementen, films en promotie

 • inspiratie en technologie

 • overheid, met onder andere Smart Cities

 • veiligheid en beveiliging

In de marge van de European Drone Convention, werd de wedstrijd 'Done Hero of 2016' gehouden. Na 12 zeer interessante pitches, werden zes winnaars bekroond met een oorkonde en prijzen door vicepremier Alexander De Croo.

 • De publieksprijs ging naar Aetos Drone, dat drones inzet om windturbines te inspecteren.
 • De starter met de beste doorgroei was Fleye (www.gofleye.com), een bedrijf uit Luik dat een veilige drone in de vorm van een bol heeft ontworpen. Agoria schonk deze prijs en zal de winnaars een jaar lang begeleiden om hun scaling succesvol te realiseren.
 • De award voor beste starter werd uitgereikt aan Drone Grid.
 • De prijs voor de meest innovatieve starter was voor Cargo Copter.
 • Idronect werd bekroond met een award.
 • De award co-creative was voor het communicatiebureau I-Line-PR.

Een drukbezochte demo en tentoonstellingsruimte, met een vijftiental exposanten, wist iedereen te boeien tijdens de pauze en receptie.

Concreet project

In het kielzog van de conventie werd bekendgemaakt dat de Vlaamse overheid 1,78 miljoen euro uittrekt om de nooddiensten binnenkort hulp van superdrones te geven. In totaal zal de realisatie van de plannen 3,23 miljoen euro kosten. Verschillende technische bedrijven en onderzoekscentra van o.a. KU Leuven en iMinds slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling.

Deze speciaal uitgeruste drones moeten als eerste naar de getroffen plaats om zo snel mogelijk informatie door te sturen. De drones wegen vijf kilo, halen een snelheid van dertig kilometer per uur en kunnen door een gas- of rookwolk vliegen zonder in brand te vliegen. Zo zijn ze in staat om bijvoorbeeld boven een brandend gebouw te hangen, waardoor de hulpdiensten al snel de situatie kunnen inschatten en beslissen of er versterking nodig is of niet. Tegen eind dit jaar moet een prototype klaar zijn. Het verkenningstoestel zal tussen de 7.500 en de 15.000 euro kosten, naargelang van de uitvoering.

“Deze drone gaat mensenlevens redden”, vertelt projectleider Rudi Van den Bergh. “De eerste minuten na een incident zijn van levensbelang. Hoe sneller de hulpdiensten zicht hebben op de toestand, hoe efficiënter ze kunnen ingrijpen.”

Alvast 235 extra jobs tegen 2023

Na een marktstudie is gebleken dat er bij politie en brandweer de komende vijf jaar nood is aan 400 superdrones. Privébewakingsbedrijven hebben ook nog eens 900 toestellen nodig. Daarmee zouden er over zeven jaar naar schatting 235 jobs kunnen worden gecreëerd in België. En het gaat nog verder. Ook een bedrijf zoals chemiereus BASF kan het toestel inschakelen om bijvoorbeeld de binnenkant van opslagtanks te bekijken.

Met deze cijfers spreken we dan nog niet over de toepassingen in andere veelbelovende sectoren, zoals bv de landbouw, de constructie, logistiek, ontspanningssector.

Agoria en drones

Agoria ondersteunt van harte ondernemers en bedrijven die drones helpen bouwen en nieuwe toepassingsmogelijkheden creëren rond drones en ‘the internet of flying things’. Voor meer info, contacteer Yves Schellekens (yves.schellekens@agoria.be).