Op donderdag 19 juni wordt in Brussel de naam van de ‘Trends HR Manager of the Year 2014’ bekendgemaakt. Een van de kanshebbers voor deze prestigieuze onderscheiding is Anne Goovaerts, HR Director van Agoria. Zij werd door een onafhankelijke jury geselecteerd als een van de tien genomineerden.

Anne Goovaerts stippelt niet alleen het HR-beleid van Agoria uit, maar levert met haar team ook HR-consultancydiensten aan een 30-tal nevenorganisaties van de federatie en kmo’s.


Anne Goovaerts: "Naast de klassieke taken zoals loon- en personeelsadministratie verzorgen, moet HR vooral ook projecten aanpakken die de strategie en doelstellingen van de organisatie ondersteunen."

Na eerdere carrièrestappen bij industriële bedrijven zoals Toyota, ExxonMobil en Norsk Hydro, trad ze in 2009 in dienst bij Agoria, de grootste werkgeversfederatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). In nauwelijks enkele jaren tijd slaagde ze erin om de federatie een modern en veelzijdig HR-beleid aan te meten. Haar visie daarover: “Naast de klassieke taken zoals loon- en personeelsadministratie verzorgen, moet HR vooral ook projecten aanpakken die de strategie en doelstellingen van de organisatie ondersteunen.”

Twee van haar recente realisaties in dit opzicht zijn bijvoorbeeld de herziening van Agoria’s organisatiestructuur, die begin 2013 werd ingevoerd, en de daarbij aansluitende toepassing van een ‘new way of working’-methodiek. Beide projecten hebben tot grote kostenbesparingen geleid en de operationele efficiëntie van de federatie sterk verbeterd, ten voordele van de lidbedrijven. Bovendien zorgen ze ook bij de eigen medewerkers duidelijk voor meer jobtevredenheid, want het personeelsverloop en absenteïsme bij Agoria zijn zeer laag.

Andere belangrijke projecten waarin Anne Goovaerts de voorbije jaren het voortouw heeft genomen, zijn de invoering van initiatieven rond ‘succession planning’ en ‘performance management’, de automatisering van diverse HR-processen, een harmonisering van de HR-benefits en - erg belangrijk in het licht van de talrijke expertfuncties bij Agoria! - de ontwikkeling van een volledig nieuw trainingstraject voor de eigen personeelsleden. En momenteel is ze volop in de weer met de voorbereiding van alweer nieuwe HR-projecten zoals het anticipatief managen van de vergrijzing en happiness@work.

Meer informatie over de HR Trends Manager of the Year 2014.

Reageer op dit artikel


  1. Ja, Anne nu weet ik niet meer wat zeggen.
    Proficiat voor deze benoeming.
    Ik wens u verder nog veel succes in uw loopbaan en zeker met uw nieuwe Baas.
    Met vriendelijke groeten en proficiat
    Luc