Antwerp Space, een lidbedrijf van Agoria, heeft een contract getekend met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA voor de levering van het LaRa-instrument voor de ExoMars 2020-missie.

LaRa (Lander RadioScience) is een meetinstrument dat aan boord van de missie hoogst precieze metingen zal uitvoeren van de oriŽntatie en rotatie van de Rode Planeet. Zo kunnen we de interne structuur ervan beter begrijpen. Het zal ook kunnen onderzoeken hoe de rotatie van Mars wordt beÔnvloed door de herverdeling van massa, bijvoorbeeld wanneer ijs van de poolkappen verdwijnt naar de atmosfeer.

ďWij zijn enorm trots dat de realisatie van het eerste Belgische instrument dat op de oppervlakte van Mars zal landen, werd toevertrouwd aan Antwerp Space. Wij zijn blij dat we deelnemen aan deze ambitieuze onderneming en zijn benieuwd naar de wetenschappelijke resultaten die LaRa zal opleveren. Dit contract is ook een bewijs van de know-how van Antwerp Space en het vermogen van onze ingenieurs om hoge precisie-instrumenten te leveren voor wetenschappelijke missies op wereldniveauĒ, zegt Roberto Aceti, Gedelegeerd Bestuurder van Antwerp Space N.V.

ExoMars is een ruimteprogramma met als doel om rond Mars te vliegen en op de planeet te landen, uitgevoerd in een samenwerking tussen ESA en het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos. Het programma omvat twee missies. De eerste missie, ExoMars 2016 bestaande uit een orbiter en een lander, werd gelanceerd op 14 maart 2016 en is deze week op de Rode Planeet aangekomen. Het tweede ExoMars-ruimtevaartuig zal in juli 2020 gelanceerd worden. Het bevat een surface platform dat op Mars zal landen en een rover die de oppervlakte van de planeet zal verkennen.

OHB, de technologiegroep waarvan Antwerp Space een dochteronderneming is, zal voor ExoMars 2020 ook de Carrier ontwerpen, die de rover naar Mars zal brengen. Daarbovenop is OHB ook verantwoordelijk voor enkele subsystemen, bvb de SPDS (Sample Preparation and Distribution System, voor het transport en de verwerking van monsters) in de Mars rover.

www.antwerpspace.be


Lees ook: Op zoek naar leven op Mars met leden van AgoriaDoet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling,†innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op Agoria Online.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be.†

Reageer op dit artikel