Water-link, het Antwerps waterbedrijf, wil dat tegen eind 2020 elke Antwerpenaar over een slimme watermeter beschikt. Met een slimme watermeter wordt het mogelijk om dagelijks vanop afstand de watermeterstand uit te lezen.

In juni 2016 ging alvast een proefproject van start waarbij 1000 slimme meters gedurende één jaar in testfase werden opgesteld. In het project wordt samengewerkt met de joint-venture ENGIE Fabricom (filiaal van de ENGIE Groep) en Hydroko. Als het na afloop een positieve evaluatie krijgt, kan er worden overgegaan tot een volledige uitrol van ongeveer 205.000 slimme meters over een periode van 3 à 4 jaar.

Bekijk hier hoe het project met de Antwerpse slimme meters werkt:

  • Elke watermeter is voorzien van een ‘slim’ digitaal systeem en van een telecommunicatiemodule die het mogelijk maakt om draadloos gegevens door te sturen over het SIGFOX-netwerk naar een toepassing van Hydroko en gebruikt door Water-link. In omgekeerde richting kan de slimme watermeter vanuit de toepassing ook gegevens en instructies ontvangen.
  • Het SIGFOX-netwerk is een globaal ‘Internet of Things’ netwerk dat er op gericht is om allerhande apparaten of objecten via het internet met een toepassing te verbinden. In België wordt dit netwerk door ENGIE M2M uitgerold en beheerd. ENGIE M2M is een filiaal van de ENGIE Groep.
  • De gegevens die door de watermeter worden opgestuurd, worden geanalyseerd en verwerkt door Water-link. Dit maakt het voor hen mogelijk om snel een technisch probleem te detecteren en op te lossen zoals bv. in geval van een waterlek. Water-link kan hierdoor snel reageren en indien nodig ofwel een technicus ter plaatse sturen of vanop afstand corrigerende instructies geven aan de meter.

Lees hier meer informatie

Reageer op dit artikel