De moeren van een autowiel schroef je vast in 'kruiselingse' volgorde. Dat is de standaardprocedure, enkel zo zit je wiel veilig en stevig vast. Ook in de industrie zijn er zulke gestandaardiseerde procedures. Bij landbouwmachineproducent CNH Industrial in Zedelgem bijvoorbeeld schroeven operatoren rotordeksels vast. Als een operator de standaardprocedure hiervoor niet 100 % volgt, bestaat de kans dat het rotordeksel op termijn loskomt, met grote schade tot gevolg.

Controle tijdens de assemblage, niet achteraf

CNH Industrial, dat steeds weer op zoek is om te innoveren in het beheer van menselijke fouten, ging te rade bij Arkite. Dat Genkse bedrijf heeft met zijn Human Interface Mate een intelligent controlesysteem voor de maakindustrie ontwikkeld. Volgens Johan Smeyers, managing director van Arkite, breekt de Human Interface Mate met de traditie van reactieve kwaliteitscontrole: “Onze Human Interface Mate houdt tijdens de assemblage continu de handelingen van de operator in de gaten met een 3D-sensor. Als het systeem merkt dat de operator op het punt staat een fout te begaan, of iets vergeet, waarschuwt het onmiddellijk de operator. Dat is veel efficiënter – én goedkoper – dan achteraf een fout herstellen. Er bestaan ook mechanische oplossingen voor controle tijdens de assemblage, maar boutwijzigingen zijn bij onze virtuele aanpak sneller door te voeren.”

3D-sensor en gamingtechnologie

“Door een perfect uitgevoerde procedure te filmen, configureren we in het systeem welke handelingen de operator moet uitvoeren. De 3D-sensor herkent die handelingen – net zoals de 3D-sensor van sommige gameconsoles,” legt Johan Smeyers uit. “Als de operator bijvoorbeeld eerst links een moer op een bout moet draaien en daarna rechts en hij uit verstrooidheid zijn tool eerst op de rechterbout plaatst, merkt de sensor die verkeerde volgorde op en laat de Human Interface Mate onmiddellijk een alarm afgaan.”

Lichtboodschappen en gerichte activering van tools

Dankzij de Human Interface Mate maken de operatoren bij CNH Industrial geen fouten meer tegen de standaardprocedure. Het systeem controleert niet enkel, het geeft ook met lichtboodschappen aan welke moer de operator moet aandraaien. En de automatische tool die de operator daarvoor gebruikt, wordt pas ingeschakeld als de operator die tool boven de juiste moer houdt, waarbij ook nog eens het juiste koppel naar de tool gestuurd wordt. Uit verstrooidheid een verkeerd aanschroefmoment of koppel of een verkeerde volgorde van aandraaien is voortaan onmogelijk.

 

Ontdek andere parels van de Belgische technologische industrie op www.makeitinbelgium.be