Prof. dr. Van Hoof: "Elke werknemer zou drie periodes per dag onafgebroken moeten kunnen focussen op één taak, zonder afleiding van e-mails."

“De voorbije 15 jaar is het aantal Belgen met een verhoogde kans op een burn-out sterk gestegen, tot vandaag bijna 1 op 10”, vertelt Elke Van Hoof, professor in onder meer gezondheidspsychologie aan de VUB. Tijdens #GenA 2016 vertelt ze hoe werkgevers dit probleem kunnen bestrijden. Nu licht ze al een tip van de sluier op. 

Te veel info, te weinig rust

“De belangrijkste oorzaak van stress en burn-outs is een te grote werkdruk”, vertelt de professor. “De medewerker kan de werklast niet meer aan. Een algemene grens valt daarbij echter moeilijk te trekken. Ze verschilt van persoon tot persoon en zelfs van moment tot moment.” 

Toch geven drie zaken vaak de doorslag. “Ten eerste: er komen te veel gegevens op de werknemer af, via tal van digitale kanalen, en te snel. Bovendien krijgt hij de informatie slechts in stukjes en is ze vaak tegenstrijdig. Daardoor weet de persoon niet welke taken prioritair zijn. Tot slot heeft hij te weinig tijd om te recupereren, want ook na het werk blijven de prikkels van e-mails en sociale media komen.” 

Wat kunnen we eraan doen?

Elke Van Hoof: “Voldoende slapen maakt al heel wat verschil. Stop dus een uur voor het slapengaan met e-mails en sociale media checken. Op het werk is het bijvoorbeeld belangrijk om geregeld een korte pauze in te lassen, om de 45 minuten.” 

Daarnaast moet een werknemer drie periodes per dag onafgebroken kunnen focussen op één taak, zonder afleiding van e-mails. Die regelmaat vinden is niet makkelijk, maar enkele tips helpen. “Zoals: ’s ochtends eerst wat werken, en dan de mailbox openen. Of afspraken met collega’s maken om elkaars focusmomenten te respecteren. En gezond omgaan met de mailbox: niet alles daarin is dringend.” 

Grote rol voor werkgever

Natuurlijk spelen ook de bedrijven een belangrijke rol in de bestrijding van stressgerelateerde problemen. Daartoe zijn ze grotendeels zelfs wettelijk verplicht. Ze moeten waken over het welzijn op de werkvloer en binnenkort zelfs medewerkers begeleiden om na problemen terug aan de slag te gaan. 

“Dergelijke maatregelen geven ondernemingen de kans om verder te groeien. Want wie burn-outs bestrijdt, krikt de productiviteit en winstcijfers op”, merkt Elke Van Hoof op. “Belangrijk is dat leidinggevenden voldoende doorvragen als werknemers een probleem aankaarten. Alleen zo weten ze wat er echt scheelt en kunnen ze doeltreffende, structurele maatregelen treffen.”

Meer weten?

Benieuwd hoe u als werkgever mee het welzijn van uw werknemers kunt beschermen? Schrijf u dan vandaag nog in voor ons event #GenA 2016.

Reageer op dit artikel