Agoria schat impact mogelijke sluiting op 3600 jobs

De intentie tot sluiting van Caterpillar in Gosselies is een zware slag voor de Belgische en Waalse economie. Agoria, de federatie van de technologiebedrijven, leeft mee met de getroffen werknemers en hun familie. "We zijn allemaal in shock. Jammer genoeg zal de impact ook te voelen zijn bij heel wat toeleveranciers," zegt Thierry Castagne, directeur-generaal van Agoria Wallonie. Direct en indirect zorgt dit bedrijf voor 3600 jobs. Agoria vraagt dat alle betrokken actoren op alle beleidsniveaus nauw samenwerken om oplossingen te vinden voor de getroffen werknemers. Castagne: "Ook willen we met de politieke wereld en vakbonden samenwerken om alle mogelijke industriële of economische reconversiemogelijkheden te bekijken."

Vooral de provincie Henegouwen deelt in de klappen. Caterpillar is één van de grootste privéwerkgevers in die provincie en naast de directe werkgelegenheid, zal de sociale factuur ook bij de toeleveranciers jammer genoeg hoog oplopen, vreest Agoria. Typisch voor een assemblagebedrijf is dat ze werken met een hoog aantal toeleveranciers, ook buiten de technologiesector overigens. Castagne: "Caterpillar werkt met een groot aantal toeleveranciers, dat levert naast jobs in technologiebedrijven ook werkgelegenheid op in de logistiek en transport en lokale banen in handel en diensten."

“Caterpillar Gosselies is, zoals andere vestigingen, het slachtoffer van een marktsituatie voor machines van burgerlijke bouwkunde die kampt met een wereldwijde overcapaciteit. Castagne onderlijnt dat “dit dramatische nieuws nog harder om te accepteren is omdat het management en de werknemers in Gosselies na de herstructurering van 2013 al enorm veel inspanningen hebben geleverd, bovendien werden de vooropgestelde doelen op het vlak van competitiviteit behaald.”

Agoria benadrukt ten slotte dat de Waalse technologische industrie goed is voor 3100 ondernemingen, een omzetcijfer van 16 miljard euro en 57.000 banen en zo een belangrijke economische pijler blijft die actief is in verschillende groeimarkten.

Sorry, dit artikel is voorbehouden voor leden van Agoria. Heeft u al een login? Voer die in en lees verder.

Is uw bedrijf lid van Agoria? Vraag uw login aan en krijg toegang tot alle content op onze site. Vul het formulier in.
Is uw bedrijf geen lid van Agoria? Ontdek hier de vele voordelen van het Agoria-lidmaatschap.

Reageer op dit artikel