Het kleine Comblain-au-Pont heeft de Agoria Smart City Award 'Energy' in de wacht gesleept met zijn Gemeentelijke Pool 'Smart Energy'. Dankzij dit project is het gemeentehuis van Comblain nu autonoom op het vlak van elektriciteit en kon het 'Maison des Découvertes' worden getransformeerd in een duurzaam gebouw dat als voorbeeld kan dienen.

De kleine landelijke gemeente Comblain-au-Pont is in het kader van haar strategie voor duurzame ontwikkeling de uitdaging aangegaan om van haar gemeentehuis een 'smart' gebouw te maken dat in zijn eigen stroombehoefte voorziet, gekoppeld aan intelligent energiebeheer. Georges Vangossum, schepen voor Communicatie, Energie en Nieuwe technologieën en tevens verantwoordelijke voor het Smart Energy-project van Comblain-au-Pont: "Naast de financiële besparingen – die voor zich spreken – werden voornamelijk milieudoelstellingen nagestreefd door zelf groene stroom op te wekken en bijgevolg minder CO2 uit te stoten." 

Jean-Christophe Henon, burgemeester van Comblain-au-Pont: "We zijn bijzonder trots op dit project, waarmee we bewijzen dat zelfs een heel kleine gemeente (5.000 inwoners) met beperkte financiële en menselijke middelen een aangepast 'smart city'-project kan realiseren door technologische innovatie en lokale resources op een intelligente manier te combineren." 

Comblain-au-Pont telt nl. heel wat waterbronnen waarmee groene stroom zou kunnen worden opgewekt. In 2014 vatte de gemeente het plan op om de 'résurgence du moulin' (een ondergrondse bron niet ver van het gemeentehuis) te benutten. Na onderzoek van het potentieel van de bron werd gekozen voor een 'Banki'-turbine met een vermogen van 2,3 kW. Deze 'kleine' turbine produceert ongeveer 20 MWh, waardoor het gemeentehuis in zijn eigen stroombehoefte kan voorzien.

Bekijk de video waarin het 'Smart Energy'-project van Comblain wordt toegelicht:

Reageer op dit artikel