Op vrijdag 14 oktober was de Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid van het Vlaams parlement te gast bij ons lidbedrijf Atlas Copco in Wilrijk. Thema was de toekomst van de maakindustrie in Vlaanderen.

De Vlaamse parlementsleden kregen een boeiend programma voorgeschoteld. Agoria Vlaanderen schetste het belang van de maakindustrie voor de welvaart in Vlaanderen. De uitdagingen rond kosten, zowel op federaal als op Vlaams niveau, werden nogmaals benadrukt. De commissieleden deelden de bezorgdheid rond de grote tekorten aan technologisch talent. Agoria Vlaanderen vroeg nogmaals dat de noodzakelijke hervormingen in het onderwijs prioritair zouden worden aangepakt.

Ook rond het thema innovatie en digitalisering volgde een geanimeerde discussie: hoe de publieke innovatie-inspanningen beter op de noden van de Vlaamse bedrijven richten en voluit de kansen van de digitalisering benutten? De Vlaamse regering kan hier zeker nog een versnelling hoger schakelen. Het strategisch onderzoekscentrum Flanders Make is daarbij een krachtig instrument. Het presenteerde de eigen activiteiten aan de commissie. Het is belangrijk de dotatie voor dit onderzoeksplatform verder op te trekken. Enkel op die manier kan Vlaanderen ook op onderzoeksvlak internationaal meespelen.

De parlementsleden kregen ten slotte een rondleiding in de productieafdelingen van Atlas Copco. De vele innovaties in producten maar ook in de productie, waren voor de verkozenen een echte ‘eye opener’.

Wij danken het team van Atlas Copco voor de knappe organisatie!