Heel wat van onze maakbedrijven kopen de complexe metalen onderdelen voor hun Belgische productie niet langer in het buitenland, maar opnieuw bij lokale toeleveranciers. Zoals bij Shapes Metalworks uit Gullegem, een specialist in precisieplaat- en laswerk. Daarvoor investeert deze Trends Gazelle volop in machines en expertise, zoals onlangs in een volautomatische plooibank.

Op het eerste gezicht lijkt het door de hoge loonlast duur om complexe metaalcomponenten opnieuw in België te produceren. “Maar daar staat een aanzienlijke efficiëntiewinst tegenover”, merkt Dirk Haerinck op, die samen met Fritz Walcarius Shapes Metalworks leidt. “De productiekwaliteit valt veel beter op te volgen. Bovendien kunnen de bedrijven hier kleinere volumes bestellen, want de leveringen zijn goedkoper. Ze leggen dus minder werkkapitaal vast in voorraden.”

Om complexe onderdelen in eigen land te kunnen vervaardigen, hebben ondernemingen nood aan state-of-the-art-machines en expertise in metaalplaatbewerking en lasconstructies. Daarom produceren maakbedrijven hun ingewikkelde componenten steeds vaker samen met metaalbewerkingsspecialisten zoals Shapes Metalworks.

Co-engineering met experten

“We staan ondernemingen met raad en daad bij om componenten en de productie ervan mee grondig uit te denken. Zo adviseren we hen onder meer over de beste bewerkingstechnieken, de metaalsoort, de ideale plaatdikte en het efficiënt inzetten van grondstoffen”, vertelt Dirk Haerinck. “Eventueel werken we de component zelfs volledig uit, from scratch.”

Hightechmachinepark

Na de ontwikkelingsfase kan Shapes Metalworks de onderdelen ook vervaardigen, in kleine tot middelgrote series. “Daarvoor beschikken we over heel wat hoogtechnologische installaties voor precisiemetaalbewerking”, vervolgt Dirk. “Zo investeerden we onlangs in een volautomatische plooibank van machinebouwer LVD Group. Dit toestel plooit metalen platen tot 200 kg. Daarnaast denken we eraan om volautomatische lasersnijmachines te kopen voor platen groter dan 3 m.”

Hooggeschoolde lassers

Maar met machines alleen kom je er natuurlijk niet. Shapes Metalworks heeft ook technici nodig, zoals hooggeschoolde lassers die tekeningen kunnen interpreteren en deze in lijn met de normen kunnen uitvoeren. “Die leiden we sinds kort zelf op, want daar zijn er weinig van in ons land. Ondertussen hebben we zo al 20 lasspecialisten in huis.”

www.shapesmetalworks.be


 
Doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op Agoria Online.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be