“België, het beloofde land voor animatiefilm” kopte La Libre Belgique onlangs over de vele animatiefilmprojecten die als coproductie in België gemaakt worden. Onder de Belgische studio’s die gespecialiseerd zijn in animatie is Dreamwall uit Marcinelle een van de belangrijkste. 

Dreamwall is de grootste animatiestudio van ons land en heeft permanent 1 tot 3 parallelle producties lopen. Jean-Michel Ballaux, productiedirecteur van Dreamwall: “Sinds we enkele grote projecten binnengehaald hebben, zoals Yakari, Asterix of Garfield, hebben we onze legitimiteit verworven in de ogen van de andere grote Europese studio’s”. 

Dreamwall heeft meer dan 18 maanden gewerkt aan de film 'The Red Turtle'. De Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit wilde nadrukkelijk werken met een kleine ploeg: “De regisseur wilde het digitaliseringsproces zoveel mogelijk vertragen om het traditionele en ambachtelijke karakter van zijn creatie zo goed mogelijk te behouden”, vertelt Jean-Michel Ballaux. 

Het resultaat? Een waterval van awards en onderscheidingen op verschillende Europese en internationale festivals voor deze film, die doelbewust het traditionele aspect van de tekenfilm wilde bewaren. Wij lijsten de meest prestigieuze onderscheidingen even op:

  • Nominatie voor Beste filmanimatie – Césars 2017
  • Nominatie voor Beste filmanimatie – Oscars 2017
  • Speciale prijs “Un certain regard” en in de running voor de “Caméra d’or” – Festival van Cannes 2016
  • Prijs voor Beste film in coproductie – Magrittes 2017
  • Prijs voor Beste Onafhankelijke film – Annie Awards (festival van animatiefilms, Los Angeles) 

Zeldzame talenten

Om aan de hoge eisen van de regisseur te voldoen, moest Dreamwall op zoek gaan naar creatieve geesten die de traditionele manier meester zijn. Maar Jean-Michel Ballaux preciseert: “Het gaat hier om een zeer gespecialiseerde en veeleisende niche. In ons rekruteringsproces letten wij even hard op de technologische bagage van de kandidaten als op hun artistiek niveau.” 

In België en Wallonië zijn er niet zoveel studio’s. En ook al trekt de sector vele studenten aan, echt grote talenten met een degelijke scholing zijn zeldzaam. “Over het algemeen weten de jongeren niet voldoende over de bedrijfswereld en hebben ze niet de meest recente technologieën geleerd. Dit probleem is niet nieuw voor de technologische sectoren, maar is des te meer acuut voor de animatiesector: als de jongeren van school komen hebben ze een wel algemene kennis, maar ze kunnen niet echt tekenen.” 

Dreamwall beschikt ook over enkele filmstudio’s voor tv, cinema en het web: Keywall. 

Meer weten over Dreamwall?

Dreamwall is ontstaan uit een partnerschap tussen Dupuis en de RTBF en is gevestigd in Charleroi. Als animatiefilmstudio is het actief op verschillende markten: Animation 2D/3D, TV Solutions en Corporate Solutions –

http://en.dreamwall.be/


 
Doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op Agoria Online.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be
 

Reageer op dit artikel