Agoria bezocht op 27 januari, samen met Flanders Food (het innovatienetwerk van de Vlaamse voedingsindustrie), het Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik. In 2011 was Agoria er eerder geweest. Het instituut is sindsdien echter uitgegroeid tot een mekka van O&O voor 'food & food processing'-technologie. Wat hebben we onthouden van dit nieuwe bezoek?

Groei

Het instituut in Duitsland is sinds 2011 sterk gegroeid en telt ondertussen 150-tal medewerkers, waaronder ook een aantal Belgische PhDs. Het instituut doet zowel collectief als bilateraal toegepast onderzoek in 4 business units: 'process automation', 'food product innovation', 'food safety' en 'food physics (structure & functionality)'. Het instituut heeft ondertussen een netwerk van 150 Europese bedrijven waarmee het samenwerkt.

Onderzoeksprioriteiten

De onderzoeksprioriteiten van instituut liggen in lijn met de maatschappelijke noden. Zowel het onderzoek naar voedingsproducten als naar productietechnologie is gericht op:

  • Nutritional implications

  • Food safety

  • Authenticity

  • Resource efficiency

  • Animal welfare

Europa in het centrum van 'innovation in food & food production'

Europa is momenteel de nummer 1 in export van voeding & drankproducten. Om die positie te behouden zijn investeringen nodig. DIL kondigde aan dat in 2017, met financiering van de Europese Commissie, het EIT Food wordt opgericht. Het is een 7-jarig project met een budget van  € 415 miljoen. Naast DIL nemen ook de KU Leuven en Belgische bedrijven zoals Colruyt en Puratos deel, samen met een 45-tal andere partners zoals Fraunhofer, Siemens, Bosch, John Deere, Buhler, Pepsico, DSM Food … Daarnaast heeft het project nog een co-financiering uit de bedrijfswereld die het bedrag van de EC verdubbelt. Het project heeft de volgende doelstellingen:

  • Ondersteuning voor de oprichting van 350 start-ups binnen de 7 jaar

  • Binnen de 7 jaar 10 000 graduates trainen vanuit EIT-gelabelde master- en andere opleidingen

  • 290 nieuwe producten, services en processen ontwikkelen tegen 2024

  • Reductie van de broeikasgasuitstoot door de Europese voedselketen met 40% tegen 2030

Het project telt 5 innovatiehubs waaronder Leuven (naast Londen, Madrid, München en Warschau). Leuven wordt het hoofdkwartier. Het project is een ideale gelegenheid voor bedrijven die hun competitiviteit willen versterken en meesurfen op de golven van innovatie die dit project zal opwekken. Meer informatie is te vinden op https://eit.europa.eu/eit-community/eit-food. 2017 is voornamelijk gericht op het corporate development van het netwerk. Vanaf 2018 start het inhoudelijke werk. Over het project zal in een later stadium nog verder worden gecommuniceerd.