Samen bouwen aan de smart city van je dromen: in Hasselt zijn ze er volop mee bezig. De Limburgse hoofdstad ontwikkelde samen met technologiepartner Citizenlab een online platform dat de inwoners inspraak gaf in de plannen voor de herinrichting van het stedelijke Kapermolenpark. Het project werd bekroond met de Agoria Smart City Award ĎLivingí. Kijk even mee!

Welke doelstellingen hadden jullie met het Kapermolenpark-project voor ogen?

Valerie Del Re (Hasselts schepen van Groen): Het leven in de stad wordt alsmaar drukker. Iedereen heeft een volle agenda, het verkeer is jachtig, de woningen worden kleinerÖ Om in zoín omgeving tot rust te komen, hebben mensen nood aan een beetje natuur in de openbare ruimte. Het Kapermolenpark, op wandelafstand van het stadscentrum, is zoín groene long voor de inwoners van Hasselt. De geplande herinrichting moet er vooral voor zorgen dat onze mensen zich nog meer op hun gemak voelen in dit park; dat het niet alleen een plek vůůr, maar ook vŠn henzelf is. Daarnaast willen we het park nog beter laten aansluiten op de omliggende omgeving, waar de voorbije jaren belangrijke vernieuwingsprojecten hebben plaatsgevonden: nieuwe wooneenheden, een prachtig zwembad, een bloeiende scholencampus,Ö

Welke rol speelt technologie in dit verhaal?

Nadja Vananroye (burgemeester Hasselt): Hasselt heeft een traditie van overleg en participatie. Bij grote projecten betrekken we graag zoveel mogelijk stakeholders. Ook in het dossier van het Kapermolenpark hebben we allerlei participatietrajecten georganiseerd om ideeŽn te verzamelen en de mensen te informeren: folders, infovergaderingen met inwoners en experts, avondwandelingen op het terrein,Ö

Een bijkomend kanaal was dit keer een gloednieuw digitaal platform, dat we speciaal voor dit project ontwikkelden in samenwerking met Agoria-lidbedrijf Citizenlab. Via die applicatie, die zowel op pc als mobiel toegankelijk is, konden inwoners gedurende enkele maanden fotoís, wensen en ideeŽn over het Ďnieuweí park uploaden en becommentariŽren. Een soort Facebook over het Kapermolenpark, zeg maar.

Welke praktische voordelen leverde die innovatieve aanpak op?

Valerie Del Re: De mensen in onze stad waren laaiend enthousiast om de toepassing te gebruiken. Iedereen kon zijn steentje bijdragen en kreeg vanuit de community ook meteen feedback over zijn ideeŽn. Dit bleek een heel directe en daarom ook motiverende manier van werken. Er is echt een vorm van co-creatie ontstaan over hoe ons park er in de toekomst moet uitzien. Daar ben ik best trots op.

Een ander specifiek voordeel is dat we dankzij onze applicatie niet alleen een groter aantal mensen hebben betrokken, maar ook doelgroepen hebben bereikt die moeilijker warmlopen voor klassieke participatietrajecten. Ik denk in het bijzonder aan jongeren. Ook zij verdienen een stem in de hippe stad die Hasselt wil zijnÖ

Het digitale platform leverde Hasselt een Agoria Smart City Award op. Wat zijn in een breder kader de prioriteiten van uw stad in het domein van smart cities?

Nadja Vananroye: Wij vinden het erg belangrijk om de stad zo efficiŽnt mogelijk te organiseren en een aanbod te creŽren waarbinnen burgers, bedrijven en kennisinstellingen zich optimaal kunnen ontplooien. In het smart cities-domein zetten we heel sterk in op leefbaarheid en ecologische duurzaamheid, onder meer via projecten zoals dat van het Kapermolenpark, maar daarnaast ook op retail en op mobiliteit. Wij willen een vlot bereikbaar en bloeiend handelscentrum. Een concreet voorbeeld van een project dat daartoe bijdraagt, is ons Citydepot: een stadsdistributiesysteem om handelaars snel en praktisch te bevoorraden zonder overlast door grote vrachtwagens in de centrumstraten. Overigens, in al die domeinen streven we een participatief beleid na. Net daarom ben ik blij dat juist dat aspect in januari een Smart City Award heeft gewonnen.

Hoe zal het project van het Kapermolenpark nu verder verlopen?

Nadja Vananroye: Het gebruik van onze digitale toepassing zal zeker nog een vervolg krijgen in andere projecten. Het is echt een uitstekend kanaal om mensen te mobiliseren en een constructieve dialoog op gang te brengen. En de plannen voor de herinrichting van het Kapermolenpark? Die liggen nu† bij onze stadsdiensten voor een technische en financiŽle haalbaarheidsstudie. Als vervolgens het schepencollege groen licht geeft, kan tot uitvoering worden overgegaan.

Lees hier meer over de winnaars van de Agoria Smart City Awards 2017.

Reageer op dit artikel