Een kleine Belgische onderneming, op dat moment in moeilijkheden, krijgt in 2015 de vraag van een grote internationale groep om een swabbing robot te ontwikkelen. De robot is speciaal ontworpen voor de glasindustrie en is uniek in de wereld. Het bedrijfje gaat de uitdaging aan en verovert er vandaag de wereldmarkt mee.

Weet u wat ‘swabbing’ is?

‘Swabbing’ is een smeermethode voor gietvormen voor glazen flessen tijdens het productieproces. Het merendeel van de fabrikanten die vandaag glazen flessen produceren gebruiken een handmatige smeermethode. Het probleem met deze methode is dat het geen uniforme smering garandeert en het verbruikt veel olie.

In 2011 wilde de Ardagh groep de veiligheid van zijn arbeiders verhogen door swabbing te implementeren op de productielijnen met glazen verpakkingen. Marco Veri, directeur van Socabelec: “een Japanse concurrent die niet meteen een antwoord had, raadde de Ardagh groep aan om contact te nemen met Socabelec. Deze kleine Belgische onderneming ging meteen de uitdaging aan.”

Socabelec heeft dus een tool ontwikkeld die een antwoord biedt op de noden door de arbeider weg te halen van de werkpost die niet aangepast is voor hem. Dit levert een gevoelig veiligheids- en productiviteitsvoordeel op. Het R&D-departement ontwikkelde op anderhalf jaar tijd een snelle en precieze robot die in het juiste ritme werkt. Dankzij deze robot zijn ook alle swabbing gebreken van de baan.

De technologie, waarvoor ze een patent verkregen hebben, zorgt ervoor dat de perfecte hoeveelheid olie verstuift wordt in de gietvorm. Dit levert een besparing op van 75% olie. Dit kan zonder de productie te onderbreken, wat van deze oplossing de meest productieve van de wereld maakt. “In april 2015 doorliepen we een procedure voor gerechtelijke reorganisatie. Wij hebben risico’s genomen door te investeren in grote middelen. Maar dit project heeft ervoor gezorgd dat ons bedrijf er weer bovenop gekomen is en meteen een mooi visitekaartje heeft kunnen afleveren”, verzekert Marco Veri.

Meer info: http://www.socabelec.com/swabbing-robot/


 
Doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op Agoria Online.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be