Gyproc heeft op zijn site in Kallo een performante warmtekrachtkoppelingsinstallatie in gebruik genomen. Het systeem draait op gas en levert naast elektriciteit ook warmte. Al die energiestromen, zelfs de uitlaatgassen van de motor, worden volledig geïntegreerd in het productieproces van Gyproc. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met ons lidbedrijf Vanparijs Engineers

Dat bedrijf leverde ons de volgende details over de installatie: 

  • De opgewekte elektriciteit (2 MWe) is voor eigen gebruik op site

  • De rookgassen van bijna 500°C worden direct geïnjecteerd in het droogproces. Bij normale werking van de WKK komt er dus geen rook uit de schouw!

  • De motorwarmte (45-90°C) wordt het hele jaar door in het productieproces aangewend

  • Twee 30m³ buffervaten stockeren de warmte die nodig is voor periodieke verwarming en zorgen zo voor een grotere flexibiliteit en een hoger rendement. 

“De grootste uitdaging was om ervoor te zorgen dat alle energiestromen tegelijkertijd konden worden gebruikt in het productieproces, met voldoende flexibiliteit om de variaties in de productie aan te kunnen: verschillende grondstoffen, verschillende productie output, verschillende productiesnelheden,…” aldus Vanparijs Engineers. 

Het milieuvoordeel is alvast duidelijk: Gyproc ziet dankzij deze innovatieve WKK-installatie zijn carbon footprint met ongeveer 1700 ton CO2 per jaar dalen. Dat komt overeenkomt met de hoeveelheid CO2 die 57.000 bomen opslaan wanneer ze een jaar groeien, of het gemiddelde jaarverbruik van 170 gezinnen. Daarbovenop komt nog een belangrijk financieel voordeel in de vorm van lagere energiekosten. 

Het hele project werd in slechts vier maanden tijd opgebouwd. Bekijk hier een knappe timelapse video over het verloop daarvan:

www.vanparijs-e.be


 
Doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op Agoria Online.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be
 

 

 

Reageer op dit artikel