In onze reeks Mister President stellen de voorzitters van onze business communities en bedrijfsgroepen zich voor. Jos De Vuyst is voorzitter van de bedrijfsgroep ‘Warehouse’ binnen de business community Building Technology. Daarnaast is hij sinds februari bestuurslid bij de European Racking Federation (ERF), die binnen de EU de belangen verdedigt van de constructeurs van opslagsystemen. Jos De Vuyst kent als CEO van de Belgische marktleider STOW International hun sector door en door.
 


Jos De Vuyst: "De internationale normen zullen ervoor zorgen dat iedereen met gelijke wapens strijdt."

“De bedrijfsgroep 'Warehouse' bij Agoria, beheerd door Sylvie Sergeant, omvat Belgische constructeurs van industriële rekken en dynamische opslagsystemen”, vertelt hij. “De groep bestaat pas sinds midden vorig jaar en telt dus vandaag nog een beperkt aantal leden. Maar we leggen volop contacten met de verschillende marktspelers.”

De sector van de storage solutions doet het momenteel bijzonder goed?

“Ja, dankzij de grote boom van e-commerce. Onlinebedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond, waardoor de logistieke stromen grondig veranderen. Vandaag slaan webshops hun producten niet langer op in grote centrale opslaghuizen, maar richten ze lokale magazijnen op. Zo zitten ze dicht bij de consumenten, en kunnen ze snel leveren. Al die nieuwe opslagcentra zijn uiteraard uitstekend nieuws voor de constructeurs van opslagsystemen.”

Tegelijkertijd zijn er internationale regels in de maak voor de sector?

“Klopt. De ERF (European Racking Federation) is al enkele jaren bezig met het opmaken van internationale normen voor de Europese constructeurs van opslagsystemen. En het is inderdaad niet uitgesloten dat deze normen in de toekomst wettelijk verplicht worden.

Op dat moment zal iedere marktspeler aan dezelfde kwaliteits- en veiligheidsvereisten moeten voldoen. En dus met gelijke wapens strijden. Ook de niet-Europese spelers, als ze binnen de EU hun producten aan de man willen brengen. Vandaag brengen ze vaak nog producten op de markt die van onvoldoende kwaliteit zijn. In de toekomst zal dat niet meer kunnen.”

U werkt aan een Europees kwaliteitslabel?

“Ja. Dat idee heb ik samen met Agoria gelanceerd binnen de ERF. Ik ben sinds eind februari actief als bestuurslid. Het kwaliteitscertificaat zal voor de klanten duidelijk maken welke bedrijven aan de normen voldoen, als die eenmaal in voege zijn. Het is belangrijk dat het label op Europees niveau wordt ingevoerd. Anders riskeren we een wildgroei aan certificaten.”

Welke rol spelen jullie als Belgische bedrijvengroep?

“Enerzijds zijn we een klankbord voor het studiewerk dat de ERF verricht rond de beste productiemethodes, het veilig gebruik van opslagsystemen, de ontwikkeling van de normen en het kwaliteitslabel. We bespreken de bevindingen en guidelines tijdens onze vergaderingen en geven feedback aan de ERF. Onze leden zijn hiervoor uitstekend geplaatst, vermits zij allemaal met beide voeten in de praktijk staan.

Anderzijds willen we in de toekomst ook onze klanten sensibiliseren over de kwaliteit van onze producten. Bijvoorbeeld door te beschrijven welke staaldikte we gebruiken. Of door te tonen hoe we bij het ontwerp en de productie aandacht besteden aan de stabiliteit van de rekken.”

Tot slot: wat is uw persoonlijke ambitie als nieuwe voorzitter?

“Ik wil een platform creëren waarop de Belgische constructeurs van opslagsystemen met elkaar kunnen overleggen en ideeën uitwisselen.

Binnen de ERF probeer ik vooral de Europese spelers op één lijn te krijgen, zodat ze met één stem naar buiten treden. Dat is broodnodig, nu de sector gereglementeerd wordt.”

Jos De Vuyst in het kort

Al meer dan 25 jaar werkt Jos De Vuyst bij STOW International. Hij staat er aan het roer sinds 2001. STOW International maakt deel uit van de Averys Group, de nummer twee in Europa voor industriële opslagsystemen. Als onderdeel van deze groep heeft het bedrijf klanten in maar liefst 30 landen. 

Reageer op dit artikel