In het derde kwartaal van 2016 was de bedrijvigheid in de sector tandwielen & transmissies opnieuw – en inmiddels sinds vorig jaar – vrijwel stabiel. De industriële omzet leunt opnieuw dicht aan bij die van het eerste kwartaal nadat het verlies van het tweede kwartaal werd goedgemaakt. Ten opzichte van een jaar eerder beloopt de groei 3,2%.

Deze verbetering is echter nog steeds te danken aan de goede prestaties van een beperkt aantal bedrijven. Zoals in de voorgaande twee kwartalen laat de meerderheid van de vestigingen in de sector echter een negatief omzetverloop op jaarbasis noteren.

Industriële omzet 

Stabiel conjunctuurklimaat eind 2016

De NBB-conjunctuurenquêtes voor tandwielen & transmissies hebben de afgelopen maanden weinig verandering laten zien. Toch wordt een verbetering vastgesteld voor zowel de beoordeling van de bestellingen en de voorraad als voor de werkgelegenheidsvooruitzichten. De ondernemingen van de sector tandwielen & transmissies zijn dus iets positiever gestemd over hun omgeving. De omvang van die bewegingen is echter beperkt en aan het eind van het jaar wordt dan ook geen grote verandering verwacht in de richting die de sector uit gaat.

Die ontwikkeling wordt geïllustreerd door de toename van de verzekerde activiteitsduur die de ondernemingen in het vooruitzicht hebben, rekening houdend met de bestellingen en het productietempo. Na een dieptepunt van 3,7 maanden in augustus en september is deze raming opgelopen tot 3,9 maanden in oktober en november. Niettemin gaat het nog steeds om een laag peil in vergelijking met de voorbije jaren.

Verzekerde activiteitsduur (in maanden)Analyse van de Belgische technologische industrie