Het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) start samen met onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) het eerste grootschalige onderzoeksprogramma naar autonome vaartuigen in grote steden.

Roboat is een onderzoeksprogramma van het AMS Institute. Een consortium van onderzoekers van het MIT, Delft University of Technology en Wageningen University & Research werken aan het project. Het programma krijgt de steun van Waternet, de stad Amsterdam en de stad Boston. Voor dit vijfjarige project wordt een budget van 25 miljoen euro uitgetrokken en de eerste prototypes van Roboat worden in 2017 in de Amsterdamse wateren verwacht.†

Roboat is het eerste onderzoeksprogramma dat focust op zelfvarende boten voor het vervoer van mensen en goederen en verplaatsbare infrastructuur. Roboat ziet ook andere toepassingen zoals dataverzameling op het†vlak van milieu om o.a. de water- en luchtkwaliteit of lawaaihinder te onderzoeken,†om de verspreiding van ziektes in grootsteden in een vroeg stadium in kaart te brengen, of om efficiŽntere manieren te vinden om drijvend afval uit de kanalen te verwijderen, bijvoorbeeld om de 12.000 fietsen te bergen die jaarlijks in de Nederlandse grachten terechtkomen.

http://www.ams-institute.org/roboat/.

Op zoek naar nog andere inspirerende ideeŽn voor de stad van de toekomst? Download Agoria's Inspiratiegids Smart Cities. Noteer ook alvast donderdag 26 januari 2017 in uw agenda, want dan vindt in Brussel de uitreiking plaats van de Agoria Smart City Award 2017. Projectvoorstellen kunnen nog tot 31 oktober worden ingediend.