OP 14 maart werd op de Russische lanceerbasis Baïkonour in Kazachstan het startschot gegeven voor het eerste deel van de ExoMars missie van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Aan boord zijn technologische hoogstandjes aanwezig van verschillende leden van Agoria.

Vier wetenschappelijke instrumenten voor de studie van de atmosfeer en de bodem van Mars reizen de komende 7 maanden mee in de sonde richting de rode planeet. Eén van die instrumenten is NOMAD (Nadir and Occultation for MArs Discovery), het resultaat van een internationaal consortium onder leiding van België

NOMAD werd ontworpen, geproduceerd en getest door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en OIP (hoofdcontractant en lid van Agoria). Het instrument zal de atmosfeer verkennen en op zoek gaan naar methaan, wat een aanwijzing kan zijn voor het bestaan van leven.

Vijf jaar geleden, in 2010, werd het NOMAD-instrument door de ruimtevaartagentschappen ESA en NASA geselecteerd als één van de wetenschappelijke instrumenten aan boord van de missie ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO). In 2013 nam het Russische ruimtevaartagentschap ROSCOSMOS de fakkel over van NASA. De ExoMars TGO missie werd gelanceerd voor een reis naar de rode planeet, die 7 maanden in beslag zal nemen. 

Na nog eens een periode van 9 maanden waarin de satelliet naar zijn uiteindelijke baan afdaalt, kunnen de wetenschappelijke metingen in juli 2017 aanvatten. Deze metingen zijn momenteel gepland voor een periode van 2 Marsjaren (of 4 Aardse jaren).

Het instrument, gefinacierd door Belspo, werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Belgische industrie, waaronder verschillende lidbedrijven van Agoria:

  • OIP (Oudenaarde) zorgt als hoofdcontractor voor het algemene project management en de constructie van de infraroodkanalen (SO en LNO), maar ook voor de integratie van alle kanalen.
  • Lambda-X (Nijvel) is verantwoordelijk voor de constructie van het UVIS-kanaal.
  • Thales Alenia Space Belgium (Charleroi) staat in voor het bouwen van de elektronica.
  • AMOS (Luik), Vaskon (Menen), Deforche engineering (Dadizele), ES Tooling (Genk) en Isalas (Eke) zijn toeleveranciers van optische en mechanische onderdelen.

 
Doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op Agoria Online.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be
 

Reageer op dit artikel