Vandaag gaat de helft van het energiegebruik van onze steden naar verlichting. Toch is maar liefst 75% van de openbare verlichting verouderd. Door de overschakeling naar LED-verlichting kan een gemiddelde stad in BelgiŽ met ongeveer 2 000 lichtpunten, jaarlijks gemiddeld 72% energie besparen en de CO2-emissie verminderen met maar liefst 185 ton per jaar.

Agoria-lidbedrijf Philips Lighting Belgium, een†aanbieder van connected LED-technologieŽn die een sleutelrol wil spelen bij de overgang naar 'slimme' steden, laat in onderstaand filmpje een glimp zien van de mogelijkheden:

De boodschap is duidelijk: "Openbare verlichting is overal waar mensen wonen, werken, ontspannen en reizen. De primaire functie ervan is het leveren van energie-efficiŽnt licht van goede kwaliteit. Door de vernieuwende LED-lichtpunten te verbinden, ontstaat er een uitstekend platform om via applicaties en softwareprogrammaís waardevolle informatie over het gebruik te verzamelen. Een digitale verlichtingsinfrastructuur creŽert dan ook de mogelijkheid om in de stad van de toekomst een netwerk te vormen en diensten te leveren aan en over miljoenen apparaten, van vuilnisbakken tot zelfstandig rijdende voertuigen."

Wilt u de meest hoogtechnologische oplossingen voor het ontwerp, het onderhoud, de inrichting en het beheer van de openbare ruimte ontdekken? Bezoek dan op 1 en 2 februari de Dag van de Openbare Ruimte in Brussels Expo. Onder de meer dan 150 exposanten van deze vakbeurs bevinden zich samen met Philips Lighting Belgium nog heel wat andere lidbedrijven van Agoria.

Reageer op dit artikel