Bristol is met ongeveer 442.000 inwoners het grootste stedelijke gebied in het zuidwesten van Engeland. De stad heeft naast een hoog gemiddeld inkomen per inwoner nog vele andere troeven, zoals een sterke aanwezigheid van IT-specialisten en een bruisende creatieve en (digitale) mediasector. Anderzijds kampt ze ook met de typische (groot)stedelijke uitdagingen: mobiliteit, huisvestingsproblemen, sociale ongelijkheid,...

Om die problemen aan te pakken, zet het stadsbestuur zwaar in op de snelle transformatie van Bristol tot toekomstbestendige ‘smart city’. Het zogeheten Bristol Futures-team rolde daarvoor, in nauwe samenwerking met burgemeester en stadsbestuur, een strategie uit waarin o.a. een hoofdrol is weggelegd voor ‘Bristol is Open’. Deze joint venture tussen de stad en de Universiteit van Bristol fungeert als een proeftuin voor R&D-projecten die gebruikmaken van de digitale infrastructuur die in Bristol aanwezig is. Het is de drijvende kracht achter heel wat innovatieve ‘smart’ toepassingen met o.a. open data. 

De aanpak loont, want twee jaar geleden werd Bristol uitgeroepen tot European Green Capital 2015 en vorig jaar eindigde de stad op de eerste plaats in de onafhankelijke UK Smart City Index 2016. 

Op 26 januari jl. was Barney Smith, CEO van ‘Bristol is Open’, keynotespreker tijdens het Agoria Smart Cities Forum 2017. Wij strikten hem voor een exclusief video-interview over hoe Bristol erin slaagt de smart city-uitdagingen zo succesvol aan te pakken. Bekijk hier het filmpje:

 

 

Bekijk hier de videoreportage over het Smart Cities Forum 2017 en ontdek welke Belgische steden en gemeenten dit jaar de Agoria Smart City Awards wonnen.

Reageer op dit artikel