Grote vreugde vorige week bij Sonaca, een bekende Belgische ontwikkelaar en producent van onderdelen voor o.a. lucht- en ruimtevaart. Op JEC 2016, de belangrijkste internationale vakbeurs voor de composietenindustrie, mocht ons lidbedrijf samen met zijn Amerikaanse partner BRM de JEC 2016 World Innovation Award in de categorie ‘Space’ (ruimtevaart) in ontvangst nemen.

Sonaca en BRM ontvingen deze prestigieuze award voor een gezamenlijk ontwikkeld en vervaardigd prototype van een verbindingsstuk voor nieuwe rakettrappen. De uitdaging bestond erin een lichtgewicht en precies aansluitend stuk te produceren dat bovendien bestand is tegen extreem lage temperaturen.

Composieten bleken de optie bij uitstek om deze innovatie te realiseren. Er werden uitsluitend eersteklas materialen gebruikt en om aan de moeilijke industriële vereisten te voldoen, moesten ook de meest strikte test- en validatieprocedures met succes worden doorlopen. Bij de productie zelf kwamen o.a. een 3D orthogonaal weefproces voor het voorvormen van de koolstofversterkte segmenten en spuitgieten door middel van het Resin Transfer Molding-proces (RTM) kijken. Als laatste stap werden de segmenten aan elkaar gelast.

www.sonaca.com


 
Doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op Agoria Online.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be
 

Reageer op dit artikel