Op 17 en 18 februari organiseerde Volvo Trucks Belux in Antwerpen zijn eerste hackathon. Meer dan 50 deelnemers, verspreid over 11 teams bedachten creatieve digitale oplossingen die transporteurs kunnen helpen bij het uitvoeren van hun dagelijkse taak. De jury met o.m. Alexander De Croo, Vice-Premier en Minister van Digitale Agenda, koos unaniem voor team RouVolvo en zijn dynamische real-time routeplanningtool.

De opdracht tijdens deze 30 uur durende hackathon was niet simpel: de trajectkost voor transporteurs zo goed mogelijk in kaart brengen en bijkomend innovatieve ‘out of the box’ oplossingen trachten te ontwikkelen om deze kost naar beneden te halen. Mogelijke concepten zouden liefst een positieve invloed op de mobiliteit of veiligheid kunnen hebben.

Meer dan 50 deelnemers werkten in multidisciplinaire teams. Programmeurs, studenten, mobiliteitsexperts, startups… heel wat diverse profielen waren aanwezig. Alle teams konden uitzonderlijk gedurende 30 uur gebruikmaken van zeer interessante datasets, komende van providers als Google maps (via Localyse), HERE, Open street map (OSM), PTV Group, Vlaamse Overheid. Maar ook de 3 gewesten en Viapass stelden brondata van een week geanonimiseerde verplaatsingsgegevens uit het kilometerheffingssysteem ter beschikking. En uiteraard kon ook Volvo Trucks’ eigen Dynafleet data, die focust op verbruik, rij- en rusttijden en real-time locatie, worden gebruikt.

Het winnende idee werd ontwikkeld door team RouVolvo, een 5-koppig studententeam met Joris Beckers, Dries Blontrock, Valentin Carlan, Thomas Huybrechts en Arthur Janssens. RouVolvo is een dynamische planningtool die wijzigingen in het truckschema voorstelt op basis van real-time data en onmiddellijk de kostimplicaties toont. De dagelijkse planning van voertuigen kan zo snel worden aangepast als er zich onverwachte situaties aandienen zoals files, ongeval, problemen met het materiaal, enz.

RouVolvo combineert data van API bronnen zoals DynaFleet (truck locaties, chauffeurstijden, truck communicatie, enz.), HERE (Real-time traffic, ongevallen data, kaart, Tol segmenten) en WAZE (verkeersincidenten).

Met zijn idee scoorde team RouVolvo niet alleen op innovatie, maar ook op haalbaarheid en waarde voor de eindgebruiker. De studenten winnen hiermee 1 jaar incubatie bij Start It @KBC en een reis naar Göteborg, de bakermat van Volvo Trucks. De tweede prijs ging naar het team Young Logistics met een technisch sterke planningscalculatietool, een combinatie van een duidelijk dynamische routemodel en een statisch kostenmodel. De derde prijs was voor team Truck Backers voor een tool om kosten door gevaarlijk chauffeursgedrag, vrachtbeschadiging, verlies en diefstal te reduceren.

Minister Alexander De Croo namens de jury: "Ik was onder de indruk van de inzet en de oplossingen die de verschillende teams op zo’n korte tijd hebben voorgesteld. Het is bijzonder interessant om te zien hoe bedrijven zoals Volvo Trucks innovatie samenbrengen en combineren met nieuwe initiatieven en bedrijven. Ik ben er van overtuigd dat we naar de toekomst moeten kijken en deze zelf vorm geven. Dit soort initiatieven draagt zeker bij aan deze visie."

Bekijk hier het sfeerfilmpje:

Reageer op dit artikel