De Vlaamse maakindustrie moet de internationale vraag naar lichtere, schonere en energiezuinigere producten volgen. Verbindingstechnologie is de sleutel tot het efficiŽnt gebruik van materialen.

Dit VIS-traject wil bedrijven aanmoedigen en ondersteunen bij het verkennen en uitproberen van de beschikbare nieuwe verbindingstechnieken (lassen, mechanische verbindingen, verlijming) met het oog op de ontwikkeling van producten met het juiste materiaal op de juiste plaats.

Uitdaging

De huidige verbindingstechnieken zijn commercieel interessant en overbruggen de kloof tussen nieuwe materialen en robuuste lichtgewichtproducten. Voor bedrijven die zich beperken tot traditionele routineactiviteiten zijn er een aantal zaken die een doorbraak verhinderen:

  • Gebrek aan kennis van de verschillende technieken;
  • Het (her)ontwerpen van een product;
  • De implementatie in de bestaande productieketen;
  • Een kosten/batenanalyse en risicobeoordeling.


Doelstellingen

  1. De hand reiken aan bedrijven en ze bewust maken van de meerwaarde van de beschikbare technieken;
  2. Bedrijven helpen om te leren innoveren;
  3. Bedrijven ondersteunen bij de eerste initiatie en implementatie van nieuwe verbindingstechnieken.


Economische waarde

De Vlaamse maakindustrie moet de internationale marktontwikkelingen kunnen volgen als ze haar toekomst wil veiligstellen. De doelbedrijven van dit project staan voor belangrijke uitdagingen: ze moeten hun bestaande producten optimaliseren door verschillende materialen te combineren†en nieuwe samengestelde producten te†ontwikkelen.†

De aanzienlijke verbetering van de productkwaliteit zal bedrijven in staat stellen om zich positief te onderscheiden, wat hun concurrentiepositie en marktaandeel zal verbeteren. De bewustmakingsacties en interactieve benadering van dit project zullen nieuwe markten aanboren omdat zowel de vraag naar nieuwe materialen als de vraag naar nieuwe verbindingstechnieken zal toenemen.

Dit project draagt ook bij tot een duurzame technologische ontwikkeling. VerbindingstechnologieŽn zijn cruciaal voor een efficiŽnte inzet van materialen: producten zullen uit optimale materiaalcombinaties samengesteld zijn en het juiste materiaal op de juiste plaats hebben. Bijgevolg zal minder materiaal ingezet worden en zullen producten lichter worden, wat op zijn beurt zal leiden tot een verminderd energieverbruik en een lagere uitstoot van broeikasgassen.

Looptijd

Van 1 november 2016 tot 31 oktober 2018.

Voor wie?

Binnen de industrie is er een voortdurend streven naar het verbeteren van structurele onderdelen: in de transportsector streeft men naar gewichtsreductie, de machinebouw streeft naar performantere machineonderdelen en bij consumenten - & bouwproducten dienen producten functioneel en esthetisch te worden uitgevoerd. Om deze doelstellingen te bereiken, moeten producten†bestaan uit optimale materiaalcombinaties waarbij het juiste materiaal op de juiste plaats wordt ingezet.

Mis deze unieke kans niet om de producten van de toekomst te vervaardigen en neem contact op met onze experts om deel te nemen aan dit innoverend project.