Ons lidbedrijf Voxdale uit Wijnegem werkt samen met de Universiteit Antwerpen aan een nieuw systeem om zeer accuraat bewegende lichamen te scannen. De oplossing zal onder meer fabrikanten van sportkledij en medische toepassingen helpen bij het design van nieuwe generaties ‘op het lijf geschreven’ producten.

Voxdale zelf omschrijft zijn oplossing als ‘4D antropometrie’. Die benadering is volgens het bedrijf accurater dan de technieken die vandaag courant gebruikt worden om menselijke lichamen in beeld te brengen, zo legt managing director Koen Beyers uit in een persbericht.

Het populaire 3D-scanning, bijvoorbeeld, is enkel geschikt om bewegingsloze lichamen te scannen. Andere alternatieven maken het wel mogelijk om beweging in kaart te brengen, maar houden enkel rekening met botstructuren, alsof lichamen uitsluitend uit skelet zouden bestaan. Het systeem dat Voxdale en Universiteit Antwerpen ontwikkelen, levert virtuele modellen op waarin rekening wordt gehouden met de beweging van het volledige lichaam, inclusief o.a. ook spieren, weefsel,… Kortom, met het lichaam zoals het in werkelijkheid is, en niet zoals het er theoretisch zou kunnen uitzien.

Volgens Voxdale zijn in heel wat consumentenmarkten toepassingen denkbaar, al ligt de focus in eerste instantie voornamelijk op nicheklanten in het domein van elitesporten en medische technologie. Een aantal belangrijke namen uit de Vlaamse industrie hebben al hun belangstelling laten blijken.

www.voxdale.be


 
Doet uw onderneming het ook goed?
Een bijzondere bestelling, innovatie, uitbreiding, overname, onderscheiding ...? Laat het ons weten, zodat we uw bericht kunnen publiceren op www.agoria.be en in deze rubriek op Agoria Online.

Stuur een tekstje van max. 20 regels (liefst met foto) naar redactie@agoria.be