In 2016 hoorden en leerden we veel over drones en hun potentieel om waarde te leveren, zowel voor consumenten en gemeenschappen als voor het bedrijfsleven. Steden over de hele wereld nemen hun toevlucht tot drones om eerstehulpdiensten te verlenen, bruggen en wegen te inspecteren en vooruitgang te monitoren bij de constructie van nieuwe gebouwen. De lijst van de use cases voor het inzetten van drones zwelt aan en een groeiende waardeketen ontplooit zich. Daarbij springen ook wereldspelers zoals Intel, Parrot, DJI en anderen op de kar en ontstaan heel wat innovatieve producten en diensten .

Ook op wetgevend vlak zit er schot in de zaak. We zagen veranderingen in het wetgevend landschap in verschillende landen, en sinds einde maart vorig jaar beschikken we ook in BelgiŽ over een eigen dronewetgeving. Landen werken samen met Europa om zijn belofte van een wetgeving die de landsgrenzen overstijgt waar te maken en zo een verdere boost te geven aan een toenemende vraag en potentieel. Volgens een studie van PwC uit 2016 wordt het wereldwijde businesspotentieel voor drones op 127 miljard dollar geraamd. En zelfs al is de wetgeving in BelgiŽ nog vrij restrictief vandaag (en mogen er bijvoorbeeld nog geen pakjes worden geleverd of vloeistoffen gesproeid door drones), een toenemend aantal spelers vindt met innovatieve toepassingen de weg naar de markt.

Bij Agoria zijn we ervan overtuigd dat we nog maar aan het begin staan van een nieuw tijdperk en we verwachten dan ook dat drones dit jaar hoog op het lijstje zullen staan van een steeds groter aantal bedrijven, zowel aan de maak- als aan de toepassingenkant.

Wat verwachten de marktexperts voor 2017?

Verschuiving van investeringen

Specialisten verwachten dat de markt van venture capital dit jaar wereldwijd zal krimpen, wat niet betekent dat de totale investeringen zullen vertragen. Verwacht wordt dat grote bedrijven, uit o.a. de telecomsector, de luchtvaartindustrie en de sector van grote consumentenelektronica steeds meer overtuigd en gericht zullen investeren in het dronelandschap. Men verwacht daarnaast ook steeds meer fusies, overnames en strategische allianties. Meer dronebedrijven zullen bewijzen dat ze omzet kunnen genereren en zullen aldus ook partners kunnen overtuigen om met hen in zee te gaan en hun groei te helpen versnellen.

Grote innovatieve spelers treden toe

Bedrijven actief in de logistiek, zoals Amazon en DHL willen en zullen meer drones gaan inzetten. Traditionele retailers, die hun strategieŽn voorzichtig achter gesloten deuren hebben ontwikkeld, zullen met hun plannen naar buiten komen en het marktpotentieel testen. Cloudspelers en grote corporate bedrijven (genre IBM,GE,...) zullen gedurfdere posities innemen met langetermijnimpact voor de ganse industrie.En Uber, dat eind vorig jaar zijn flying car white paper publiceerde, zal op zijn ďElevate SummitĒ dit jaar stakeholders samenbrengen om te kijken hoe ďlow-altitude airspaceĒ en niet onze snelwegen de toekomst van onze mobiliteit zullen sturen.

Het luchtruim wordt druk

Vandaag kunnen we stellen dat over de hele wereld naar schatting zo'n 5.000 drones gelijktijdig ons luchtruim bevolken. Door de verwachte groei in het drone-ecosysteem zullen we vermoedelijk tegen eind 2017 de kaap van 20.000 gelijktijdige vluchten overstijgen. Dat komt neer op een verwachte groei van meer dan 400%. Dit groeiend aantal vluchten veilig begeleiden, met respect voor privacy, is een uitdaging voor de wetgevers en een mooie opportuniteit voor de software-industrie, die zich kan toespitsen op o.a. UTM (Air Traffic Management for Low Altitude Drones).

Smart cities worden nog slimmer

Een groeiend aantal steden, met een smart cities-oriŽntatie denkt al na over hoe transportsystemen en infrastructuur er binnen 20 to 50 jaar zullen uitzien. Ze beginnen er ook ernstig rekening mee te houden in hun planningsactiviteiten.Deze slimme steden zoeken o.a. uit hoe onbemande luchtvaarttuigen hun toekomst hebben in dit opzet en we zien dat er al eerste stappen worden gezet door deze steden om zich als een attractieve bestemming te positioneren voor het gebruik van drones. Smart cities zullen de investeringen in civiele dronetechnologie verhogen, om ingezet te worden door brandweer, politie & ordediensten en lokale besturen.

Drones worden toegankelijker en veiliger

Met de technologische vooruitgang en een bredere toepassing van drones zullen de prijzen van drones verder dalen, ook die van drones met gesofistikeerde ladingen. Vliegen met drones zal makkelijker en veiliger worden, zeker met de verbeteringen op gebied van autonoom vliegen.

De drone-industrie ontwikkelt volop tools om drones en hun operators te helpen betere risico-inschattingen te maken, met o.a. betere vluchtplannen waardoor ongevallen kunnen vermeden worden en de vluchten veiliger worden.

Met verwacht ook dat de eerste landen hun luchtruim kunnen openen voor meer geautomatiseerde vluchten, "beyond the visual line of sight", en zelfs voor nachtvluchten.

Conclusie: 2017 kan het jaar van de drones worden!

Hoe we het ook belijken, drones worden een belangrijk thema in culturele, politieke, commerciŽle en consumentengesprekken en -debatten.

De combinatie van een zich snel aanpassend landschap, nieuwe bronnen van financiering, versnelde verbeteringen en innovaties op technologisch vlak en nieuwe inzichten bij overheden en regelgevers zou van 2017 een grand cru-jaar van de drone moeten maken. Dit zou moeten leiden tot een groeiend aantal toepassingen met toegevoegde waarde in een zeer divers aantal industrieŽn en markten

Maar dat betekent geenszins dat het makkelijk zal worden.

Belgie is vandaag (nog) geen topspeler in dronelandschap, maar heeft wel alles in huis om er een te worden. We denken dan onder andere aan hoogopgeleid personeel, een ruim aanbod aan scholen voor dronepilootopleidingen, een sterke innovatiecapaciteit, een uniek gebruikerspotentieel (havens, logistiek,..), testcapaciteiten (bv. Droneport) en een overheid die open staat om haar bijdrage te leveren.

Agoria is vastberaden en toegewijd om vanuit zijn unieke positie samen met haar leden en alle relevante stakeholders hand in hand te werken om van BelgiŽ een ďtrailblazerĒ te maken in de dronewereld van morgen.

Met drones kunnen we de levens kwaliteit van velen helpen verbeteren en tegelijkertijd nieuwe aantrekkelijke jobs creŽren.